Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 273 109 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Zdjęcia w galeriach.


Chomicza Kolba

niedziela, 27 marca 2011 18:31

  Dziś opiszę jak zrobić własą kolbę ..

 

    Składniki na 4 kolby . ;

Szklanka Mąki [20 dag]

1/4 Szklanki Wody

Białko z Jajka

Łyżka Miodu

 

Materiały dodatkowe:

- patyczki z gałązek drzew nie posiadających szkoldliwych związków

- sznureczki lub druciki do zawieszania kolb

- blacha do ciasta, szklane naczynie żaroodporne lub inne nadające się do pieczenia

- papier do pieczenia lub folia aluminiowa

 

  

 

                 Gałązki jabłoni przycięte na odpowiednią długość i wyparzone

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę, białko jajka i miód należy zagniatać dodając ciepłej wody, stopniowo, aby ciasto nie było zbyt rzadkie. Można przygotować też ciasto jedynie z użyciem mąki i wody, jednak wtedy wody powinno być nieco więcej. Kiedy powstanie twarde ciasto, podzielić je na odpowiednią ilość części, w tym wypadku na cztery. Każdą część rozwałkować na podłużny placek lub po prostu oblepić patyczki. Te ostatnie nalezy przed użyciem wyparzyć aby zabić szkodliwe organizmy. Trzeba zostawić jeden koniec gałązki nie oblepiony aby móc na nim przymocować drucik lub sznurek do zawieszenia.

 

                                         Mąka, miód i białko jajka

 

                                     Gotowe, dośc twarde ciasto

 

               Ciasto podzielone na cztery części, każde na jedną kolbę

 

  Jedna czwarta ciasta, obklejony nią kawałek gałązki i ciasto po rozwałkowaniu

 

W ciasto kolby mozna wgniatać ziarenka lub posmarować je białkiem jajka aby elementy dobrze się przyklejały do powierzchni ciasta. W przypadku kolb zamieszczonych na zdjęciu do skłądu użyty został pokarm dla myszek firmy Herbal Pets "Ziołowa natura". Kiedy kolby są dokłądnie pokryte ziarenkami lub innymi wybranymi składnikami, nalezy je ułożyć na blasze lub odpowiedniej szklanej formie wyłożoną folią luba papierem do pieczenia. Nie jest to konieczne, jednak papier uniemożliwi przyklejenie się kolb do powierzchni blachy, co mogłobybyć kłopotliwe. Blachę nalezy włozyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 15 do 20 minut. W przypadku piekarnika gazowego powinno to być od 20 do 30 minut. Jesli kolby nie są dostatecznie wysuszone i twarde po upływie wyznaczonego czasu można potrzymać je jeszcze kilka minut. Po upieczeniu wyrób zostawić na około dwie godziny  do ostygnięcia i ostatecznego wyschnięcia.

 

                               Białko jajka do posmarowania kolby

 

                             Optaczanie kolby w ziarnach i ziołach

 

                             Kolby na folii w naczyniu żaroodpornym

 

                                  Gotowy wyrób - SMACZNEGO!

 

 


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


czwartek, 23 listopada 2017

Licznik odwiedzin:  1 699  

Co dziś za Dzień ?. xD

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Fotki

Szukaj . ; )

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

O moim bloogu

Witam na moim blogu o chomisiach;P

O Mnie . ;-]

Siemkaa . !

Na imię mi Wiktoria .
Mam 11 lat. Mieszkam w Pajęcznie .
Posiadam 4 Psy:
-Krecie
-Mike
-Haganka
-Tequille

Chomika
-Elviskaa . xD

Oraz Świnkę Morską
-Steffę x33

Statystyki

Odwiedziny: 1699
Wpisy
  • liczba: 21
  • komentarze: 14
Galerie
  • liczba zdjęć: 7
  • komentarze: 1
Punkty konkursowe: 1091
Bloog istnieje od: 2654 dni

Lubię to